patroonsuggesties voor breisels - Madeline De Stoffenmadam
VERZENDING NAAR NEDERLAND EN BELGIË MET POST NL: € 6.5| Onze stoffen worden verkocht per 10 cm.

6 tips om breisels te stikken!

6 tips om breisels te stikken!

Een goed patroon, een schoon breiseltje en de juiste tips!

6 tips om breisels te stikken! 

Naaien met een mooie gebreide stof, ge moet daar gene schrik van hebben. Zolang je met een aantal zaken rekening houdt, kan er weinig fout gaan. 

Ik deel graag wat tips met jou en onderaan deze post vind je een aantal patroonsuggesties. Echt toppatroontjes. 

Schoon breiseltjes, die kan je hier vinden! 

 

TIP 1 - Naadwaarde!

Knip extra naadwaarde aan, indien je ziet dat de stof de neiging heeft om steekjes te verliezen. Net zoals een breiwerk op een breipriem, lost er zo nu en dan eens een steek aan de rand van de stof. Zelf knip ik bij breisels altijd minimum 1,5 cm naadwaarde aan, maar bij dikke breisels durf ik ook 2 cm aanknippen. 

 

TIP 2 - Versteviging! 

Gebruik framilastic, naadband of (rekbare) vormband om te voorkomen dat de stof gaat rekken aan de schoudernaden of armsgaten. Bij een V-hals strijk je versteviging aan de punt.

 

Aan de halslijn geef ik zelf de voorkeur aan een verstevigend stiksel, staystitching. Dat betekent dat je een rechte steek gaat stikken binnen de naadwaarde, alvorens de halsbies eraan te naaien. Google maar eens! 

 

TIP 3 - De juiste naald!

Stik met een jerseynaald en pas de dikte hiervan aan aan jouw stof. Door de juiste naald voor een bepaalde stof te gebruiken, voorkom je dat de vezels beschadigd raken. 

 

TIP 4 - Welk garen? 

Voor de naden gebruik je gewoon goed, kwalitatief garen! Zowel voor de overlock als voor de naaimachine. Bv. ons Gütermann garen.

 

Er bestaat ook rekbaar garen! Seraflex. Met dit garen kan je een rechte steek toch lichtjes rekbaar maken. Ik gebruik dit vooral om rekbare stoffen te zomen of er een sierstiksel op te geven. 

 

TIP 5 - De juiste steek!

Heb je een overlock? Gebruiken he! Je steek blijft goed rekbaar en de naad is meteen mooi afgewerkt. Vergeet je differentieel transport niet aan te passen, om te voorkomen dat je stof wordt uitgerekt, gaat "lubberen" zoals we hier zeggen. Het differentieel transport op jouw overlock ga je standaard verhogen wanneer je met rekbare stoffen werkt. Ik start meestal op 1,5. Maar een proeflapje is key he! :-) Test je steek altijd even uit op een proeflapje. En moest je toch denken, zoooot! Dat durf ik niet! Dan nodig ik je graag uit in mijn workshop "Overlock leren gebruiken". :-) Na die les heb je dat beest getemt en is je overlock-angst overwonnen! 

 

Geen overlock? No problemo! Maar zorg wel dat je een rekbare steek gebruikt. Dat wil zeggen, een stretchsteek of een langgerekte zigzag (hier ben ik zelf meer fan van). Een langgerekte zigzagsteek betekent dat je de steeklengte gaat vergroten en je steekbreedte gaat verkleinen Hoeveel precies? Testen op je proeflapje he! :-)

 

TIP 6 - Stikken!

Stik traag! :-) Een bovenstransportvoet helpt ook bij alle rekbare stoffen. Zomen of topstitchen? Ook hiervoor zorg je dat de steek rekbaar blijft. Op jouw machine vind je tal van toffe siersteken die je stof rekbaar houden. Probeer er enkele uit. Je gaat je goesting wel vinden. 

 

Wil je graag zomen met een rechte steek in een rekbare stof? En werk je niet met de coverlock? Seraflex to the rescue!

 

En vergeet dat proeflapje niet! :-) 

 

Verleng zowiezo jouw steeklengte en stik traag.

  •  

 

Goesting gekregen om ermee aan de slag te gaan? 

Ale, probeer het eens! Want zo een schoon truitje of een cardigan in een zacht breisel, dat draagt zo plezant! Er bestaan echt toffe patronen, we hebben er in de winkel liggen, maar ook online zijn er heel veel toffe patronen te vinden. 

 

Als je een patroon op pdf aankoopt bij een patroonontwerper, en je ziet ertegenop om die A4'tjes aan mekaar te plakken, awel, dan hebben wij de oplossing voor jou!

Stuur het A0 PDF patroon naar ons door, wij kunnen dat hier gewoon uitprinten! Meer informatie over onze A0 print service vind je hier! 

 

Cleo Bomber van Beletoile De mooie Clea bomber van Bel'etoile Anita cardigan Anita  gilet van FarbenmixEen hele toffe cardigan, met of zonder kap. Maat: 86 - 164
La Silla Toffe hoodie La Silla van Schnittgeflüster rocco Het truienpatroon bij uitstek! Rocco (hoodie) van Zonen09
Een geweldige blazerBlazer Lady Grace van Mialuna Tabor v-neck Mijn absolute favoriet! De Tabor V-neck van 
LUZ Een must-have! De Luz cardigan van Fibre Mood Clemence trui
Fibre Mood
Zen jurk kids, tieners en damesBel Etoile Jules top dames
Jules top/kleed kinderenBel Etoile Elaine sweater
Fibre Mood

 

Heb je zelf nog een tip of suggestie, geef ze gerust door. We vullen de lijst graag verder aan. 

Veel liefs, 

Team Madeline

 

Comments

  1. Delphine Hoorelbeke Delphine Hoorelbeke

    het is al een ouder patroontje, maar ik dacht zelf aan de Suzanne van Compagnie M

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »