Corona maatregelen - Mondmaskers - patroon FOD Volksgezondheid - Madeline de stoffenmadam
Al onze stoffen worden verkocht per 10 cm.

Mondmaskers - patroon FOD Volksgezondheid

 • Geplaatst op
 • Door An
 • 45
Mondmaskers - patroon FOD Volksgezondheid

De FOD Volksgezondheid gaf zonet een patroon vrij voor het zelf naaien van mondmaskers. Je vindt hier de link.

De FOD Volksgezondheid gaf zonet een patroon vrij voor het zelf naaien van mondmaskers. Je vindt hier de link.

OPGELET: Het pdf-patroon eerst downloaden en daarna printen op ware grootte!

(pdf gemaakt door de liefste Catherine H.)

 

Reacties

 1. Ann De Ruyck Ann De Ruyck

  Hallo,
  Ik maak ( herbruikbare) mondmaskers conform aan het FOD volksgezondheid...zodat de filters die we van de overheid krijgen erin passen. op dit ogenblik maak ik er voor ons mensen van Vincentius (As) die binnenkort weer naar de voedselbedeling komen. Wil je er ook ?De kostprijs is 5€/ masker+ verzendingskosten. De opbrengst gaat naar Vincentius om voeding aan te kopen in deze Coronatijd. Wil je meer info aarzel niet en stuur vrijblijvend een mailtje naar [email protected]
  ( bestellingen Max 8 maskers per verzending)

 2. Wendy massez Wendy massez

  Ik maak mondmaskers in katoen met filter, geef aub de kleur op en de geliefde soort bandjes: rekbaar of gewone katoen, dus niet rekbaar Veel moed en sterkte iedereen !

 3. Monique Govaert Monique Govaert

  Fijn dat je dat wil doen en tegelijk een goed doel hebt. Spijtig genoeg wil ik het wel zelf proberen te maken. Doch ik heb 1 of meerdere vraagjes. Men zegt dat je best katoenen stofjes gebruikt en dan laat men op tv mensen zien die maskers aan het maken zijn in gekleurde katoentjes, en laat men weten dat binnenkort de stoffenwinkels weer open gaan, maar bij mijn weten kan men vele gekleurde katoenen stoffen niet afkoken. Ik ga trouwens niet voor een paar gekleurde maskers telkens een kookwas doen. Men zei ook dat men het kan afkoken in een pannetje op een vuur, maar in beide gevallen gaan, volgens mij de kleuren afgaan en als het verschillende stoffen zijn op mekaar afgaan. Er wordt ook gezegd van ze te maken in keukenhanddoeken. Ik heb nog een wit, iets dikker tafellaken of nog enkele witte lakens, die al wel wat ouder zijn.
  Kan je me hierin enig advies geven? Alvast bedankt en nog veel succes met het maken van je maskers!
  Monique

 4. Ann De Ruyck Ann De Ruyck

  wie er geen vast krijgt wil ik wel voorzien van een exemplaar
  Ik vraag een vergoeding van 5€ + verzendingskosten te storten op de rekening van Vincentius na ontvangst van het masker, je mag altijd een mailtje sturen: [email protected]

 5. Ann De Ruyck Ann De Ruyck

  Ik maak gezichtsmaskers voor Vincentius (As tegen armoede) Al onze mensen die in Mei hun pakket voeding komen afhalen zullen een mondmasker moeten dragen; Ik maak ze uit zware katoen die vroeger gebruikt werd om lakens te maken en dit dubbel en nog een filter ertussen geeft de nodige bescherming

 6. Marleen Marleen

  Ik heb geen naaimachine. Zou iemand er 2 voor mijn man en 2 voor mij, wasbare, kunnen maken aub
  Uiteraard tegen vergoeding ! Dank bij voorbaat!

 7. Bianca Dormann Bianca Dormann

  Hallo,
  Er zijn veel soorten katoen qua dichtheid of zwaarte.
  Als ik de stoffen katoen bekijk staat er overal iets anders bij .
  Bijvoorbeeld 250...
  Waar moet ik op letten als ik stof voor mondmaskers wil?
  Ik zou een print willen, vandaar.
  Alvast bedankt.

 8. Brigitte Brigitte

  Zou Zpagetti van Hoooked geschikt zijn om te gebruiken als lint voor de mondmaskers? Ik heb een stukje gewassen en in de droogkast gedaan, het is maar heel weinig gekrompen. Alvast bedankt.

 9. Diane Solon Diane Solon

  Ik kan zelf niet naaien, maar zou voor mijn man en mezelf een aantal stoffen, herbruikbare mondmaskers wensen. Kan iemand me verder helpen?

 10. Nancy Moerenhout Nancy Moerenhout

  Dag Katherine, wij horen toch steeds meer dat koffiefilters frequent gebruikt worden. Dus dat is ok. veel groetjes, en liefs, en moed, xxx

 11. katherine katherine

  het word me steeds onduidelijker wat de mogelijke filter betreft... ofwel worden er stofzuiger zakken voorgesteld, of stofzuiger filters of koolstoffilters,... wat kunnen die ... nog zijn? al van alles gehoord... zijn koffiefilters geschikt? het wordt anders toch wat kostelijk voor alle maskers die ik maak/nog aan het maken ben?

 12. Vansever Vansever

  Is er iemand die voor ons mondmaskers kan maken? Ik kan niet naaien en voor ons zijn mondmaskers een noodzaak omdat wij een zoon hebben die risicoppatiënt is. Natuurlijk tegen betaling.

 13. Demeulemeester Caro Demeulemeester Caro

  Voor wie wenst, ja maak ze gratis .Heb er al veel gemaakt voor zorgcentrums

 14. kristine kristine

  lint kan je gemakkelijk zelf maken van lange repen stof van ongeveer 2.5 cm breed je vouwt het lint in de lengte in drie ( linker kant naar rechts en rechter kant naar links vouwen zodat je een driedubbele laag hebt) en dan met een brede zigzagsteek vast te naaien. daarna kan je de lange reep in de juiste lengte afknippen. als je de reep van dezelfde stof knipt als het masker is deze stof ook geschikt om warm (60 à 90 graden) gewassen te worden

 15. Shanta Shanta

  Hallo, Dank u voor het patroon FOD, dat werkt zich perfect uit bij het naaien. Bij de uitleg mondmaskers FOD is er echter een tegenstrijdigheid met het patroon, nl. de tekening verticale doorsnede . Daar is de omslag voor de filter, getekend tegen langs de binnenkant, dus tegen het gelaat . Ik vermoed dat het toch goed zou zijn om deze tekening te herdoen, om misverstanden te vermijden. Dank u.

 16. Madeline Madeline

  Dat is zeker goed. Maar die zijn wel niet wasbaar op hoge temperatuur. Het is misschien beter om ze te naaien uit polyesterkatoen en er een wegwerpfilter van stofzuigerzak in te steken? Het katoenen masker kan je op 90° wassen.

 17. Annemie Baetens Annemie Baetens

  afkoken ? als ge er een stoomstrijkijzer opzet is dat toch ook vanzelf steriel ? of niet ?

 18. Madeline Madeline

  Ik hoop dat het ondertussen al gelukt is. Via deze link vindt u ook een tekening waar afmetingen bij geschreven staan. Dan kan u het nameten of gewoon zelf uittekenen: https://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/20200317_TutoMASK_COVID19_NL.pdf?fbclid=IwAR3P7yU9gLBcAZ0WnQrxh0CEG9xXQN0w196cN2fo_mrDFXW78fexpRXkCy8

 19. Bruynooghe Bruynooghe

  Ik heb het patroon uitgeprint, maar zit hier te sakkeren want ik heb geen idee of ik dat wel op ware grootte uitprintte. Kon men verdomme geen rekening houden met mensen die minder goed overweg kunnen met een pc dan met een naaimachine en de cm erbij schrijven? Nee, ik moet eerst een proefdruk maken en dan kijken of de cm van 't vierkantje op het voorbeeld overeen komen met mijn uitprint. Als ik naast de tekening de cm had , had ik in de tijd dat ik nu zit te sukkelen al 20 patroontjes getekend en uitgeknipt, GRRRR

 20. Madeline Madeline

  Als stof voor mondmaskers wordt aangeraden om polyesterkatoen te gebruiken, of 100% gewone katoen. De FOD stelde een patroon ter beschikking in 2 kleuren, dat is belangrijk om de binnen- en buitenkant te onderscheiden. Je vindt het patroon hierboven in de kader.
  Voor de lintjes kan keperlint, biais of paspel gebruikt worden. Rekbare paspel of biais kan volgens ook wel als je niets anders hebt. Dat is nl. ook katoen. Zolang het maar voldoende aan te spannen in.

 21. Madeline Madeline

  Inlegkruisjes als filter hoorden wij ook al, klopt! Verder wordt aangeraden om stofzuigerzak, dubbel gevouwen keukenrol, bakpapier... te gebruiken. Je vindt meer info op: www.maakjemondmasker.be
  Het is belangrijk om de filter veelvuldig te vervangen, telkens hij nat begint te worden. Het masker zelf wissel je best ook regelmatig en moet telkens gewassen worden op minstens 60°.

 22. Mieke Vaessens Mieke Vaessens

  Mijn lintje szijn op. Kan biaislint ook dienen want die rekken. Zo niet, welke dan wel en waar vind ik ze?

 23. Lut Cappelier Lut Cappelier

  Ipv steeds maar naar andere pagina's te verwijzen, kan niemand hier even gewoon de stof vermelden?
  Eén woord: welke stof voor de filter?

 24. Ynske Ynske

  Hoi, ik wil ook wat mondmaskers maken en heb hier nog wafelkatoen liggen. Kan ik dat er ook voor gebruiken? Groetjes, Ynske

 25. Jenny Jenny

  Jeanine, op Facebook op de pagina van de Fod staat het wel je moet alleen wat naar onder scrollen.
  Typ deze bovenaan in het zoekvenster in
  "FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu"

 26. Lilkane Bax Lilkane Bax

  Welke tussen vulling als bescherming kan je gebruiken ervoor.
  Ze schrijven stofzuiger zakken. Maar iets per mtr leverbaar zou een tip zijn

 27. Birgit Birgit

  Is de stof van de eerste pakketjes (100% katoen) ook ok? Lees nu dat je best polyesterkatoen gebruikt?

 28. Hilde Hilde

  Ik heb geen instagramaccount en kan ook niet klikken voor een filmpje....is er ergens een stap-voor-stap-uitleg? Want die foto's van FOD vind ik niet zo duidelijk....

 29. Lut Geers Lut Geers

  Jeanine: https://m.facebook.com/notes/fod-volksgezondheid-veiligheid-van-de-voedselketen-en-leefmilieu/tips-om-je-eigen-mondmasker-te-maken/3168180623213948/

 30. lielebeesje lielebeesje

  Het ligt waarschijnlijk aan mij, maar ik krijg hierboven gewoon de versie van de FOD als ik 'm download. Ik dacht dat Catherine een andere versie had gemaakt?

 31. Jeanine Jeanine

  Waar werd dit patroon gepubliceerd? Ik kan dit niet terugvinden op de website FOD Volksgezondheid.
  Heeft het FOD ook een specifieke stofsoort en lint opgelegd? Graag meer info, aub.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.